donderdag 11 april 2013

K R A C H T S T O K K E N


Het maken van krachtstokken komt uit het Sjamanisme. Het is letterlijk een stok met kracht. Deze wordt gebruikt tijdens rituelen en voor genezend werk. Elke boom, plant, dier heeft zijn eigen kracht en betekenis. Door materialen te combineren ontstaat een uniek krachtvoorwerp. Je kunt jouw stok karaktereigenschappen geven die jij belangrijk vindt. En deze neerzetten in je kamer, in de tuin of een andere plek. Wanneer je een bepaalde kracht nodig hebt, kun je naar je krachtstok kijken, ermee spelen of 'm vasthouden en even denken aan alle kracht die jij de stok gegeven hebt.

Wat is nou kracht?
Je kunt je voorstellen dat een leeuw staat voor kracht. Maar hij staat voor veel meer: een leeuw denkt voor zichzelf en holt niet de anderen achterna. Een leeuw staat op zijn eigen poten en komt altijd voor zijn mening uit. Daarvoor heb je moed, doorzettingsvermogen en geloof in je eigen kunnen en talenten nodig.
Symbool voor de leeuw aan je krachtstok kan zijn: allemaal slierten van wol als manen van een leeuw. Of misschien heb je ergens nog een van je losse tanden. Die kun je er ook aan vastmaken.

Bij het lieveheersbeestje denk je misschien niet direct aan kracht. En toch is het een krachtdier. Deze staat voor geluk en voor bescherming. De farao's verbonden kevers aan de zon. Je kunt bijvoorbeeld een zon tekenen op papier en deze aan je krachtstok hangen. Of de stok geel verven.

Word je rustig van de natuur? Zoek naar op de grond gevallen bladeren, stokjes, dennenappels, veren of andere dingen uit de natuur die jij mooi vindt. Word je blij van de zee? Schelpen met een gat erin, scheermessen .... bedenk het maar en het kan aan je krachtstok.

Wat heb je nodig?
Je kunt het bos of park ingaan en daar oude takken of stokken zoeken. Eigenlijk heb je er maar 1 nodig, dus de rest kun je aan iemand anders geven, een vuurtje mee maken of in het bos of park achterlaten. Verzamel versiersels zoals hierboven genoemd en ander materiaal: verschillende kleuren wol, lint, stroken stof, verf, glitters.

Krachtstokken maken tijdens Op Yoga Avontuur in de Natuur in het Vondelpark.


Je kunt met wat oudere kinderen eerst bedenken welke kracht ze aan hun stok willen geven. Welke kracht heb je al en/of welke kracht kun je nog goed gebruiken. En daar beelden, materiaal bij bedenken. Bij jongere kinderen richt je je vooral op het versieren van je stok. Het gaat er om dat je er plezier aan beleeft. Het eindresultaat is eigenlijk niet belangrijk en sowieso goed. Want iedereen maakt zijn eigen unieke krachtstok.

Boekentip: Heksje Wijsneus en de krachtdieren van Dieter Depraetare.

S A N N E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten