dinsdag 26 februari 2013

KINDERLIJK EENVOUDIG


We doen de zonnegroet met elkaar:
Maak een cirkel heel mooi rond
Stamp met je voeten op de grond
Loop naar voren hand voor hand
Als een sterke olifant … "En een leeuw!"

En elke keer als ik ‘olifant’ zeg, zegt een kind “en een leeuw!”. En dan doen we ook de leeuw na. Soms gaat een les totaal anders dan bedacht en dat zijn eigenlijk heel leuke lessen. Inspelen op waar kinderen mee komen. En die komen met veel! Als ik er maar naar luister en er wat mee doe.

Kinderen geven continue. Je kunt daar een soort theatersport van maken, door op alles ‘Ja leuk!’ te reageren. En verder te gaan op wat het kind geeft, door datgene uit te beelden.

Van een leeuw komen we namelijk zo in een bos, is de leeuw ook een krokodil, waarop hoog en laag wordt gegild, een liedje over wordt gezongen en spontaan wordt er gedanst. Daar speel ik op in met muziek en de les is alweer bijna voorbij.

Kinderen zien ook 100 mogelijkheden in 1 ding. Zo is een beker, een beker maar ook een hoed, een huis, een toren, een opstap, een schep, kun je er uit drinken, mee rollen, mee gooien. Heel inspirerend en kinderlijk eenvoudig.

En wat kun je doen met een vork: 1) je haren kammen, 2) de gootsteen ontstoppen, 3) een taartje eten, 4) een ketting maken.

Leuk om thuis, in een yogales of in de klas te oefenen:
* Kinderen mogen om de beurt iets (positiefs!) zeggen en de rest reageert daarop met ‘Ja leuk!’ en dat beeldt je vervolgens uit. Jij kunt het sturen naar een yoga-, mindfulness- of ademhalingsoefening.
* Bekijk wat je allemaal met 1 ding kunt doen en wat voor yoga-oefening daar bij past.


Een spel is zo geboren. Veel speelplezier!


S A N N E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten