vrijdag 29 november 2013

MIJN KIND DOET NIET GOED MEE - YOGA EN CORRIGEREN


Kinderyoga
Bij kinderyoga mag je het corrigeren helemaal loslaten. En erop vertrouwen dat een kind datgene doet waar hij of zij aan toe is. Eerst op zijn of haar eigen manier. En door vaker yoga te doen en te zien hoe de juf het doet, hoe meer de houding op de “yoga-manier” gaat. Plezier beleven aan yoga en het samen spel met andere kinderen of de ouder is het belangrijkst.

Wel geef ik aan waar kinderen nog meer op kunnen letten en dan zeg ik dat voor de hele groep. Tussentijds benoem ik wat ik zie dat een kind doet: ik zie je enthousiasme, je inzet, doorzettingsvermogen. Het gaat vooral hierom en niet om het resultaat. Even geen prestatiedruk.

Daarbij komt nog iets anders moois om de hoek kijken: iedereen is uniek en daarmee sowieso anders. Dus iedereen zit op een ander ‘niveau’. De een is soepel in de heupen, de ander in zijn rug. Dus iedereen is ‘verder’ op een ander vlak. En laten we vooral tevreden zijn daarmee. En onze kinderen het gevoel geven dat ze helemaal ok zijn, dat ze tevreden zijn, ookal zijn ze en paar keer gevallen bij een oefening. Graag zelfs! Want dan weet je wat je uit balans brengt.

Wat ik hiermee wil stimuleren is dat kinderen (mensen) vanuit intrinsieke motivatie handelen en niet om andere te pleasen. Dat ze samenwerken in plaats van in hun eentje de beste zijn. Dat ze leren hun gevoel te uiten en hun mogelijkheden en onmogelijkheden te kennen. En dat dat helemaal ok is. Dat elk kind uniek is en het niet hetzelfde hoeft te doen of zijn als een ander.

Kinderyoga in het park
Ouder & Kindyoga
Dit is een andere dynamiek. De grootste uitdaging zit hierbij bij de volwassenen, dat ze mogen loslaten om hun kind te corrigeren, vrij van verwachting en prestatie. Het gaat om samen plezier maken. En vertrouwen dat het kind oppikt uit de les wat ie nodig heeft. Daarbij blijven we het kind uitnodigen en vooral zelf meedoen met de les. Ook als dat betekent dat je dus in je eentje op de mat staat te blaffen in de hond J.

Hmmmm

Met opa en oma thuis de 4 dubbele hond oefenen

Je kunt altijd vertrouwen op mama


Doe je zelf yoga met je kind?
Leuk! En wie weet vind je dit een leuke oefening: observeer je zelf hoe je dit samen met je kind doet. Blijf je bij je zelf of kijk je naar je kind of die het wel goed doet.

Vooral doen:
* Concreet benoemen wat je ziet: wat doe je aandachtig mee, ik zie dat het je lukt je been omhoog te doen, ik zie dat je weer meedoet.
* Dat geldt ook voor de creatieve oefening: het eindresultaat is eigenlijk onbelangrijk. En de opdracht ook, ookal heb ik het zo leuk bedacht. Na de regenboog les tekenen we bijvoorbeeld een regenboog. En elk kind heeft zijn eigen idee bij een regenboog. Als het zwart gekras is en voor je kind een regenboog (of niet), dan is het een regenboog. Aan ‘wat goed!’ heeft je kind lullig gezegd niet veel. Aan ‘ik zie dat je zwarte cirkels hebt getekend’ wel. Hij voelt zich gezien. Zonder oordeel.
* Geniet geniet geniet van het samenzijn. Zonder verwachting.

Vooral laten:
* Je moet meedoen, want anders ….
* Vergelijken met andere kinderen. Ookal probeer je daarmee je kind te enthousiasmeren om ook mee te doen.


Veel plezier!

S A N N E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten